HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

Térden állva, avagy a hagymaszál

2010.03.03. 18:02 tempefoi

 

 

 

és a folytatás... nem, ez már vicc. Régente, amikor a dada, az avantgarde, az underground és egyéb, a bűnuncsi kommunizmus szigorított mélyén újnak tűnő, valójában anakronisztikusan ósdi és/vagy kiszes hülyegyerekek agyonellenőrzött vasárnapi lázadásaként futó irányzatok megszállottja voltam, nem gondoltam volna, hogy a legvadabb lilaságokat is könnyed szárnycsapással múlja felül a valóság.

 

lila, lila; tsz-sofőrből lesz a leggazdagabb fickó a településen, aki pénzkötegekkel a zsebében, igaz, napi tizenvalahány órákat gürcölve iskolázhatná le iskolatársait, az egyszerű többdiplomásokat; demokráciából oktat ki a rettegett cenzor, a megszállók korrupt seggnyalóiból alakult rém-maffia kórusával egyetemben; kioktat téged, akire kopóik gumibottal rohantak, mikor skandálva mit is követeltetek, igen , de-mok-rá-ci-át...; mocskos kis lotyónak bizonyulnak fehérruhás madonnák, kihez köt fehér szerelem; s fordítva, Istenem, fordítva is, akiről azt ordítják, hogy...; a gimnáziumi lihegő, aki kioktat, mikor a hatalommal szembe kerülsz, később a hatalmat lebontó egyik leghangosabb alakulatban kap csúcspozíciót, hogy aztán azt is elárulja; lila, mint azt a fraktál ***, a véletlenek tragikus sorának hideg és szép ábrája, betekintés az isteni agyvelőbe, a márvány-ere pillanat, mely szeszélyes futásban ott marad az idők évmilliós fehér tömbjein át, az a lila, lila: 

 

 

Ahogy a kopasz állat, persze a fikció-beli, egy szál ilyen kockás klottgatya-szerűségben, térden állva könyörög.

 

Hogy ez borzalmas, hogy ő azokkal is ilyen, akik kiállnak mellette.

 

A továbbra is gondolati kísérletként futó szomszéd ugyanis hátra ment (volna, a meg nem írt történetben) verekedni egy kicsit a többi szomszéddal, mert már megint elgurult a gyógyszere. S a vita hevében azt ordították (volna) neki, hogy persze, mert a szemben lakók is csak legyintgetnek meg csitítanak, hogy nem kell komolyan venni szegényt, mert csak egy bolond.

 

S így tudta (volna) meg az idióta, hogy a feleségem (aki az osztálytársa volt) a maga módján megvédte őt, mellé állt, csitítva a többieket: nincs értelme vele kezdeni, bolond.

 

 

S az idióta egy száll klottgatyában előrohant, letérdelt és vallott, hogy ő micsoda egy suttyó, és bizonygatta, hogy ő tulajdonképpen tisztességes, satöbbi.

 

Riadt járókelők és autósok kerülgették a hülye jelenetet. (Mindez továbbra is a lehetséges vezrziók között.)

 

S az ember elgondolkodik a történeten, mikor a zsugori banya egy hagymaszálon jut föl a mennyekbe, egy szál hagymával nyert bűnbocsánatot, amit adott egyszer valakinek, tiszta szívből.

 

csakhogy, fikciónknál maradva, ő nem adott egy szál hagymát sem még, senkinek....
 

 

 

***A fraktálok önhasonló, végtelenül komplex matematikai alakzatok, melyek részeiben legalább egy ismétlődés tapasztalható, ami matematikai eszközökkel leírható. Fraktálokat mindenki látott már. Ilyen pl. a levél erezete, a hópehely, a faágak. Ha megvizsgáljuk ezeket a példákat akkor láthatjuk, hogy ha egyre kisebb részeit vizsgáljuk, akkor is ugyanolyan struktúrájú ábrákat kapunk. Számítógéppel könnyedén modellezhetőek fraktálok, ezek általában szép, szines, ábrák a legkülönfélébb alakzatokkal. Ilyen programok letölthetők az internetről, melyekkel bárki alkothat gyönyörű fraktálokat matematikai háttérismeret nélkül.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr741806320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása