HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

Kosztolányi 125

2010.03.30. 02:06 tempefoi




Kosztolányi - - versei olyanok, mint a barokk festmények képkeretei, könnyű aranyfüsttel futtatott , elegáns csodák. Egy bloghoz szóltam hozzá (hihetetlen agresszióval estek nekem, voltam dilettáns rajongó, hülyeművelt, csak jó gyerek nem, még hogy így meg úgy futtatott, ilyenért idealista címszóval megbélyegzés járt az ELTÉ-n, vagy mittomén, ma meg az ilyen az ő köreikben 2 hétig nem hordhatja a Che Guevara pólót) ahol megemlékeznek a költő születésnapjáról, most próbálom folytatni:

 

 

Ha a kortársam lenne, először is meglehetősen kacifántos lett volt vón 18 évesen útja az Adriához (Esti Kornél); Volt már az efftárs katona? Kétévenként lehet csak utazni, tudja-e? KISZ-bizottság ajánlását hozta az útlevél kérőlaphoz? Stb.

 

Aztán ezzel a szemlélettel egyáltalán nem biztos, hogy bejutott volna a Bölcsészkarra, különösen ha nem tagja  Kommunista Ifjúsági Szövetségnek. (De nem szeretitek, ha valaki kimondja, jobb zavartam eldadogni hogy KISZ, mindenki benne volt, hát nem, nem volt benne mindenki, és nem volt mindenki titkár, és nagyon nagy gáz ha valaki az volt -- ))

 

Meg a budai lakás, szép helyen... Persze, lehet ott lakni kérem, ugye a papa esetleg tagja volt a karhatalomnak vagy a munkás-paraszt érdemrend tulajdonosa… Micsoda, hogy ÁVH-s meg muszkavezető pufajkás, meg hogy kidobták az előző tulajt? Maga fasiszta! Szóvel lehet kényelmes, budai kégliben lakni, kérem, de a gépkocsi… Mint amilyen Márainak volt például… Nyugati kocsi?: sokba lesz az, kérem... Hogy jó lesz egy Zsiguli is, rendben, lehet persze igényelni. IGÉNYELNI a kocsit, igen... AZT lehet.

 

És az újságírás, ilyen tárcák… Persze, kérem, szeretjük az ilyet, de tessék már arról is írni legközelebb egy tárcát hogy a munkásaaszony hogyan szembesül a bürokráciával. Meg itt van április 4, magáé az első oldal, de előtte menjen el az eligazításra a központba, ott megmondják, hogy kell megírni az ilyen cikket. Versek... Jó az, elvtárs, írjon szerelmes verseket meg olyan bizakodókat. Nézzük, lenge lány aki sző, holdvilág mosolya.... Nem lehetne mégis Lenin mosolyát írni?? Már ha úgy gondolja azelvtárs hogy meg is jelenjen a kötete.

 

Hattyú kutya? KUVASZ?? Háznál tartva, a város közepén? C-c-c.. majd jól megmérgezik a szomszédok, megláthassa. Meg hát kuvaszt tartani, kérem… Az utcára is kivinné??

 

Aztán a betegsége. SZTK-beutaló, itt nincs protekció, ugye. Na nézzük, utolsó versek..  Szeptemberi áhítat meg őszi reggeli? SÁRGÁS árnyalatok a versben? És hol itt a vörös, kérem?

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr111879817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása