HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

A három Tempefői

2009.11.17. 01:19 tempefoi



Hármuk közül az egyiket biztos ismerik: Csokonai Vitéz Mihály írta őt, és időnként előbukkan a vásári komédiásként fülsüketítően hisztériázó, harsogó, az egykori szovjet kisember vélt igényei szerint ötven évvel ezelőtt kialakított ízlésterrort tükröző, változó színvonalú produkcióhalmazban, ami a jelenlegi magyar színjátszás. Ő a (Méla) Tempefői, avagy a szerencsétlen poéta.

 

 

 

Ha a magyar film a színjátszáshoz hasonló mélyrepülésben nem leledzene (nem fél évszázada, de évtizedek óta), meglátnák Csokonai művének időszerűségét, a töredékben maradt műben ma is felszikrázó feszültségeket, nota bene a mű aktualitását, melyből bomba filmet lehetne csinálni. Adott a Szerző, akinek művét kinyomtatták, csak éppen a nyomdaköltséget kiegyenlíteni nem tudja. Egy órája van, hogy előkerítse a harminc aranyat. Ha nem, mehet a börtönbe. A nyomdász, "a német" és a szerző között érdekes párbeszéd zajlik arról, hogy afféle gagyi divatkiadványok persze tömkelegével fogynak, csak a szépirodalom nem megy. Ettől még a nyomdász szívbaj nélkül lecsukatja az ifjat, ha nem lesz meg a pénz.

 

Hasonló a cselekménye A dolgok állása című Wenders-filmnek is; a filmbeli film forgatásán elfogy celluloid, kevés a pénz a folytatáshoz.

 

A második, csak kis m-mel méla Tempefői magam lennék, ki ha nem is poézise, de írásai révén tartja el családját.

 

S aztán a harmadik; róla kevesebbet tudunk. Ő a történet rejtett hőse, a bejegyzések mögött bujkáló szegénylegény. Mandátuma szerint neki is meg kéne szereznie a harminc aranyat. Reményveszetten rója az utcákat, s közben egyre fogy az idő. Próbálja rögzíteni mindeközben, ami történik vele, krónikásaként és előretolt felderítőként.

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr741530863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepkeszárny 2009.11.17. 21:28:21

Na ez teccett (a többi is jó, le a kalappal, hogy belevágtál), de itt nincsenek - számomra - fals hangok. Solidarność
süti beállítások módosítása