HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

A nagy októberi mobiltelefon

2009.11.19. 01:53 tempefoi

 

Néha elgondolkodom, milyen mobiltelefonokat használnánk, ha nem rothadt volna meg (az azóta is vígan „rothadó” kapitalizmus helyett) szocializmus. Tehát ha még mindig ugyanabban a kommunista diktatúrában élnénk, mint amiben éltünk 1989. október 23-ig, amikor, amióta meg elfelejtettünk véget vetni mindannak, ami…

 

Szóval, ha formailag is megmaradt volna kommunizmus.

 

És egy kommunista ország lennénk, ahol egy csomó ember továbbra is abban a kollektív elmebajban szenved, hogy azt hiszik, jól élnek és szabadok, miközben egy kommunista állam közepén még azt a kifejezést sem szabad használni, hogy kommunista állam.

 

Na és ebben a kommunista országban, ahol minden maradt volna a régiben, lehetne igényelni mobiltelefont.

 

 

 

Kapni nem lehetne persze, nem vagyunk a kapitalizmusban, legyintene az élelmesebbje, de sebaj, nézd csak, most vettem az Ecserin, SIM-kártyát meg egy üveg konyakért tuti biztos ad a haver a Tanácsban.

 

Aztaaaa, ámulnánk el, mutasd! És áhítattal fognánk a kezünkbe, igazi Motorolla? Levehető fedelű, bólógatna a haver.

 

Erre viszont elkezdené a Vörös Csepel dallamát játszani a saját készülékünk a zsebünkben. Rutinos mozdulattal kapnánk elő, hogy nehogy megrázzon; a szocialista mobil ugyanis rázna; de csak az antennája, és csak a szovjet meg a csehszlovák gyártmányúnak (a német hiánycikk lenne, a hazait meg akkor kezdenék gyártani, de mindig leesne róla a plexiüveg képernyő ). Várjál, Ibike az, mondanánk a havernak, aztán lehalkítanánk a hangunkat, mert az Ibike arról beszél, hogy olcsón vett dollárt egy arabtól a Váci utcában, és az ilyesmit jobb, ha nem hallják egy kávézóban, bárkiről kiderülhet hogy spicli, és följelent. Nem beszélve arról, hogy a kizárólag 06-45-tel kezdődő számokat, a Diadal GSM hálózatának beszélgetéseit egytől egyre lehallgatják.

 

Több dallamot is tud, dicsekednénk el mi is a havernak, van rajta szovjet himnusz, internacionálé is, sőt egy ismerősöm, tennénk hozzá előkelően, meg tudja buherálni, és akkor egy Szécsi Pál.-számot játszik.

 

A szoci mobil persze ormótlan lenne, nehéz, állandóan elmenne a térereje. Kizárólag előfizetéses szolgáltatás létezne, és csak az férhetne hozzá, aki megigényli és állam bácsi jóindulatát élvezve meg is kapja, mint a kommunista korszakban a vezetékes telefon-előfizetést. Mindezt az emberek természetesnek találnák, s ha valaki morogna a mostoha kommunikációs lehetőségek miatt, azt tanácsolnák neki, hogy próbáljon meg Nyugatra költözni valahogy. Őket meg hagyja békén.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr941535781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása