HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

Félcédula

2009.11.20. 23:14 tempefoi

 



„Ó, aki meghal, föld alá viszi az arcom.”

 

Nemrég temették; lámpás fő volt ebben a minket körülvevő homályban. Épp rendet csináltam a munkahelyi asztalomon, amikor kezembe került egy cédulácska. A névjegye. Rajta kézírással a telefonszám, még ő jegyezte föl nekem egy újabb elérhetőségét. Nézd, ez ő, mutatom a velem szemben ülő kollégának.

 

No, ezt a névjegyet már nyugodtan kidobhatod, feleli.

 

Dehogy dobom ki, inkább elrakom, így én.

 

S egy pillanatra mellbe üt a két, egymással összeegyeztethetetlen világ találkozása. Mert vagy kihajítom az emléket, a legtermészetesebb mozdulattal, hiszen viselőjük elmúlt, nincs többé, vagy hűségesen megőrzöm, meghosszabbítva földi létét egykori tulajdonosaiknak.

 

Az alkotása persze fönnmarad, beszélünk majd arról, amit létrehozott. Az a típus volt, mint Hamvas Vidalja, aki a Karnevál végén leveszi a szereplőkről az álarcokat.

 

 

Maga mondta, hogy megnyitott nem rég egy ajtót munkája közben, s a látottak miatt inkább örökre becsukta. Olyasmiket tudott volna meg környezetéről, ami elborzasztotta őt.

 

Az idő előrehaladtával életem egyre több ilyen mozaikdarabja kerül ki e földi világból. Szaporodnak az eltávozottak, s lehet, egy napon többen lesznek már a túloldalon. Az ember belekapaszkodik az ilyen cetlikbe, egy fél cédulába is, mint egy félcédulás, nem hagyja lehullani a még kézben tarthatót.

 

Miféle képpel várnak majd a régi ismerősök? Megőriznek-e valamit abból, ami itt van? Összerakhatjuk-e majd újra ezt a fenti világot?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr681540886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása