HTML

osztályidegen

„Folyékony nap vagyok, s már nemsokára nem lesz bennem árnyék. De nekem is megvannak a szakadékaim, és nekem is vannak éjszakáim, mint a szőlőszemnek, amely a tőkén nevet –, s e tündöklő aranynapokban, itt, ezen az édes, érett, langyos őszön ragyog az éjszínű fekete drágakő, magányom sötéten tündöklő haláltisztasága.” (Hamvas: Magyar Hüperion)

Friss topikok

Linkblog

Magyarok, nem turisták

2009.11.13. 16:02 tempefoi

 

Vagy azok is, de csak úgy, mint aki egy birtok átvételekor megnézi, mit hagytak rá az ősök. Mintegy négyszáz székely gyerek járja a varázslatos Keleti-Kárpátok tájait; teszik peniglen ezt Hargita Megye Tanácsának hegyimentő közszolgálata jóvoltából.

 

Itt Erdélyben a suvadásos dombok

a férfiakban éjjel mélyre szállnak,

reccsenve nőnek meg a pofacsontok,

s a vízmosásos szemekben az árnyak

 

Farkas Árpád: Apáink arcán. Így kezdődik a vers; az egyik legszebb, amit valaha olvastam. Persze csak az én korlátolt elmémnek szép, hiszen nem szerepel benne az emberi ürülékre való utalás és nem ér véget a közepénél. Hazai lapban biztos le sem közölnék.

 

Szóval a közszolgálat „négy csapata kísérte el az iskolás gyerekeket különböző helyszínekre, ahol a természetben való viselkedés szabályait, valamint olyan életmentő technikákat tanítottak nekik, amelyekre bármikor szükség lehet, ha a gyerekek a szabadba terveznek kirándulást.”

 

Viselkedés, szabályok... Magyar Bálint, gondolom, már a hallatára is sokkot kapna. Láttak mostanában fiatalokat, beszélgettek velük? A hazaiakra gondolok, csonka országunkból. Bizony, rájuk félne egy-egy ilyen kiruccanás..

 

Elnézem a nagy, tekintélyes EU-zászló a közeli iskolán, s a tépett, jóval kisebb nemzeti színűt. Az iskola szintetizátorról felhangzó jele a szünetben (kihallik az utcára) Beethoven Örömódája, köztudottan az EU himnusza egyben.

 

Vaj'h összeszakadna ég és föld, ha egy magyar népdal első hangjai képeznék a szünetre szólító hangokat? S a székelyföldi iskola példájából kiindulva: mi lenne, ha minden általános iskola tantervében kötelezővé tennék, hogy a nyolc esztendő alatt legalább egyszer jussanak el valamely határon túli területre a nebulók, persze állami pénzből finanszírozván a kiruccanást.

 

 

Istenem, el tudom képzelni, pusztán ha egy ilyen javaslat a parlament elé kerülne. Hogy repkedne a fasisztázás, a lélegeztetőgépezés, a trianonozás a levegőben. Elképzelem Bauer Tamást („ideje szakítani azzal a nézettel, hogy Trianonban súlyos igazságtalanság történt”, publikálta nemrég), miket írna össze...

 

Megértük, hogy fiaink, lányaink nem tudják folytatni azokat a félmondatokat, melyből 50-100 éven keresztül megértettük egymást. Kislányom az általános iskolában nem tanul népdalokat; semmiféle dalt nem tanulnak, nincs együtt éneklés; helyette évek óta zeneelméletet oktatnak nekik. Az olyan intellektuális...

 

„...nézik, nézik évezredes hosszan,

hogy a türelem partjain milyen erdő ég el.

Hiába kenték be a füves rétet

jelszavakkal és piros borjúvérrel,

 

mert felzúg makacs hajuk az éjben

és erdőtűzként világít,

forradalmas-szép arcuk foszforeszkál,

hogy megleljük az utat hazáig,

 

fiúk, fiúk, ti viháncoló csitkók a vad szelekben,

ha netalán az űrig nem sikerül szállnunk,

s e rögös földre mégis visszatérnénk,

csak lábujjhegyen, halkan!:

 

apáink hűlő, drága arcán járunk.”

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tempefoi.blog.hu/api/trackback/id/tr561522739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása